Banner animations



Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τους χωρίζει ο «Δρόμος»

Από την πρώτη ανάγνωση της μουσικής θεατρικής παράστασης «Ο δρόμος»

«Ο δρόμος» των Μίμη Πλέσσα (μουσική) και Λευτέρη Παπαδόπουλου (στιχουργική), ένας από τους πιο εμπορικούς ελληνικούς δίσκους, με πωλήσεις-ρεκόρ άνω των 3.500.000 αντιτύπων, αντί να πάρει το... δρόμο για τη σκηνή στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου, κινδύνεψε να βρεθεί στο... δρόμο για την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Προχωρώ σε νομικές διαδικασίες, γιατί δεν έχω ενημερωθεί για τίποτα σχετικά με τη νέα παράστασή του», είναι η ανακοίνωση που κοινοποίησε χθες ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
«Για όνομα του Θεού! Ο Λευτέρης ενημερώθηκε από εμένα εγκαίρως ότι κάποια αξιόλογα νέα παιδιά σκοπεύουν να αναβιώσουν το "Δρόμο". Δεν είχε καμία αντίρρηση», μας δήλωσε ο Μίμης Πλέσσας. «Εδώ αυτά τα τραγούδια παίζονται εντός όλων των εκκλησιών και των μπορντέλων!
Είμαι το παλαιότερο εν ζωή μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και ξέρω καλύτερα από τον καθένα τι μπορεί να βοηθήσει τις νέες εκτελέσεις των τραγουδιών μας», υποστηρίζει ο συνθέτης, ο οποίος χθες που προκλήθηκε ο θόρυβος απέστειλε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο ένα μέιλ διαβεβαιώνοντάς τον ότι τα πνευματικά δικαιώματά του είναι «ατόφια και ακέραια» και ότι «πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς στην αναβίωση του "Δρόμου"».
Την ένταση που προκλήθηκε ο Μίμης Πλέσσας τη θεωρεί «λήξασα» και «παρελθόν».
Ωστόσο, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν είχε την ίδια άποψη. «Δεν θα γίνει παράσταση που θα λέγεται "Δρόμος"», αναφέρει κατηγορηματικά στην «Ε» ο στιχουργός, διάψεύδοντας τον Μίμη Πλέσσα. «Είναι δυνατόν χωρίς να έχει πάρει την άδειά μου να κλείνει παράσταση δικού μου έργου;» αναρωτιέται αγανακτισμένος ο κ. Παπαδόπουλος.
Εξάλλου την ώρα της επικοινωνίας μας ο στιχουργός «έκλεινε» με τον παραγωγό της παράστασης «Δρόμος» Ακη Ευαγγέλου και έναν εκ των δυο συγγραφέων της πρόζας της, τον Παναγιώτη Μπρατάκο, μια άλλη παράσταση που θα βασίζεται σε τραγούδια δικά του και του Μίμη Πλέσσα με τον τίτλο «Εξέγερση». «Διότι δεν είναι δυνατόν -όπως μας λέει- να ανέβει πάλι ο "Δρόμος", αφού έχει μια ιστορία που συνδέεται με τη δικτατορία».

Ετσι, στις 26 Φεβρουαρίου του 2014 στο «Θέατρον» θα παιχθεί η «Εξέγερση» (αντί του «Δρόμου») με τους ίδιους συντελεστές, τον Κώστα Αρζόγλου, τη Γιώτα Φέστα, τον Δημήτρη Μπάση και τη Ρένα Κουμιώτη. Την πρόζα θα συνυπογράφει η Μάρω Μπουρδάκου και τη σκηνοθεσία ο Μάνος Πετούσης.
Να θυμίσουμε ότι ο «Δρόμος», με τις γνωστές επιτυχίες «Μίλα μου για τη λευτεριά», «Το άγαλμα», «Γέλαγε η Μαρία», «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», «Ξημερώνει Κυριακή», «Πρώτη φορά» και «Δώσε μου το στόμα σου», είχε μεταφερθεί πρώτη φορά στο σανίδι, του θεάτρου «Παξινού», τον Ιανουάριο του 1970 με κύριους ερμηνευτές τους: Γιάννη Πουλόπουλο, Ρένα Κουμιώτη και Πόπη Αστεριάδη. Η παράσταση έπεσε όμως θύμα λογοκρισίας απ' το δικτατορικό καθεστώς.



Το like για το άρθρο μας

Το like για το blog μας