Banner animations



Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής



Μια νέα μελέτη βρήκε πως οι γυναίκες χρησιμοποιούν προφυλακτικό ολοένα και λιγότερο συχνά κατά το πρώτο έτος της φοιτητικής τους ζωής. Το εύρημα ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έπιναν, είχαν χαμηλότερη μέση βαθμολογία και προέρχονταν από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό προσφέρει κάποια πρώτα στοιχεία σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού κατά τα πρώτα φοιτητικά χρόνια, μια χρονική φάση στην οποία τα νεαρά άτομα είναι σεξουαλικά ενεργά, αλλά δε χρησιμοποιούν με συνέπεια το προφυλακτικό.
Το μη ασφαλές σεξ θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, καθώς και για τη μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο καθορισμός των δημογραφικών στοιχείων και των συμπεριφορικών αλλαγών που σχετίζονται με τη μειωμένη χρήση του προφυλακτικού, έτσι ώστε να οργανωθούν πιο εύστοχα κι αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης και παρέμβασης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 279 πρωτοετείς φοιτήτριες, οι οποίες παρείχαν στους ερευνητές μηνιαίες αναφορές σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού. Οι προγνωστικοί παράγοντες της χρήσης προφυλαχτικού εκτιμήθηκαν στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το βαθμό του απολυτηρίου λυκείου, τη θρησκεία, το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων, τη χρήση ινδικής κάνναβης και την κατανάλωση αλκοόλ το μήνα πριν την έναρξη της φοιτητικής τους ζωής. Σχεδόν τα ¾ των συμμετεχουσών ήταν καυκάσιες.

Με τη χρήση του κατάλληλου στατιστικού μοντέλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια βαθμιαία μείωση στη χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του πρώτου ακαδημαϊκού έτους. Η μείωση αυτή περιλάμβανε όλες τις σεξουαλικές επαφές, αλλά ιδιαίτερα τις επαφές με σταθερό σεξουαλικό σύντροφο.

Παράλληλα, η μελέτη ανέδειξε πως οι γυναίκες με άφρο-αμερικανική καταγωγή, αυτές που δεν έκαναν χρήση κάνναβης, αυτές που δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να κάνουν μη ασφαλές σεξ μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και όσες είχαν μεγαλύτερο αριθμό προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων, ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την έναρξη της μελέτης. Επίσης οι αλλαγές στη χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, σχετίζονταν με το κοινωνικοοικονομικό status, το βαθμό του απολυτηρίου του λυκείου και τη, κατάχρηση ουσιών.

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής μπορεί να έχουν πολλές διαδοχικές μονογαμικές σχέσεις, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν εάν ο νέος σύντροφος είναι υγιής. Είναι απαραίτητη λοιπόν η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική πράξη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της υγείας των δύο συντρόφων.





Το like για το άρθρο μας

Το like για το blog μας