Banner animations



Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Κατασχέσεις - εξπρές από την Εφορία με ηλεκτρονική εντολή !!!

Με το πάτημα ενός κουμπιού η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα μπορεί άμεσα να «βάζει χέρι» στις καταθέσεις των οφειλετών.
Κατασχέσεις - εξπρές θα μπορεί να κάνει από τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα στέλνει ηλεκτρονική εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες για να μπει άμεσα το μακρύ χέρι της Εφορίας στις καταθέσεις οφειλετών.
Στο γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη σχετική υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, από τον Δεκέμβριο το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα δίνει το «παρών». Η βασική αλλαγή που φέρνει αφορά στη σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί από την απόφαση της Εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ τριων ΜΗΝΩΝ. Σήμερα η διαδικασία απαιτεί έως και τρεις μήνες. Το δικαστικό τμήμα κάθε Εφορίας εκδίδει ένα τρισέλιδο κατασχετήριο εις χείρας τρίτων, εν προκειμένω των τραπεζικών ιδρυμάτων. Την επίδοση των κατασχετηρίων αναλαμβάνουν δικαστικοί επιμελητές. Το κάθε κατασχετήριο πρέπει να επιδοθεί ξεχωριστά σε καθένα από τα 28 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, οι τράπεζες είναι αυτές που ψάχνουν στο πελατολόγιό τους για να διαπιστώσουν αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος τηρεί λογαριασμό καταθέσεων, αν ο λογαριασμός προστατεύεται με το όριο των 1.000 ευρώ προκειμένου για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή καταβολής συντάξεων, αν έχουν εφαρμογή διατάξεις για το ακατάσχετο όπως στην περίπτωση των επιδομάτων ανεργίας. Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο - χωρίς αρκετές φορές να λείπουν και λάθη και να κατάσχονται ποσά μισθών ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ αν δεν έχει δηλωθεί για παράδειγμα από τον πελάτη ότι πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας ή ακόμα και επιδόματα ανεργίας σε ακραίες περιπτώσεις - δεσμεύονται τα ποσά και αποδίδονται στο Δημόσιο.

ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο τα δρομολόγια των δικαστικών επιμελητών υποκαθίστανται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προετοιμάζεται ειδική εφαρμογή στην οποία θα φορτώνονται από τις Εφορίες όλα τα αιτήματα δέσμευσης καταθέσεων προς τις τράπεζες. Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο με ένα κλικ θα πηγαίνει σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και έτσι εκτιμάται ότι οι τρεις μήνες που απαιτούνται σήμερα θα γίνουν τρεις εβδομάδες. 

Οι κατασχέσεις σε αριθμούς

2.594.366
φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Σεπτεμβρίου
€62 δισ. 
οι ληξιπρόθεσμες 
οφειλές φυσικών 
και νομικών προσώπων
€13,7 δισ.οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μόνο από τον ΦΠΑ και
€11,3 δισ. 
οι φόροι εισοδήματος
526.477 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση των χρεών τους
50.000 
κατασχέσεις καταθέσεων από τις αρχές του έτους






Κοινοποίηση Μοιραστείτε το στο Facebook


Το like για το άρθρο μας

Το like για το blog μας